Skip to main content

Barranc D’Os Lucars. Simplement barranquisme.

Primer…un poc d’història i curiositats.

Barranc «D’Os Lucars» o Espierre, altres voltes també nomenat «Os Lucas» per la deriva de la toponímia del boca a boca. «D’Os Lucars», en aragonés vol dir: del lloc. I així es referien els locals, al lloc on anaven a refrescar-se, llavar,etc…
Situat a la població d’Orós bajos al municipi de Biescas, de la comarca de l»Alto Gállego», a la província d’Osca i situat al Pirineu aragonés.
És un barranc d’aigua freda, encara que un poc menys freda que la dels altres barrancs veïns d’aquesta zona del Pirineu. Envoltat de pins, roures i boixos.
La part tècnica consta de 4 ràpels (dos d’ells es poden botar o inclús fer un tobogan), el ràpel més alt té uns 30 metres, no és massa exigent tècnicament però sí que fer un esforç psicològic per a plantar-te dalt del tobogan i deixar-te dur. A banda d’aquests atractius, el que més impressiona del barranc o el que et fa obrir els ulls de bat a bat són les formacions geològiques de flysch que ens envolten.
El terme flysch ve de l’alemany i vols dir: fluir, lliscar o terreny esvarós.
Concretament, el flysch són fàscies rocoses d’origen sedimentari compostes per l’alternança rítmica de capes de roques dures cohesionades (calcàries, pissarra o arenisca) intercalada amb altres més blanes friables (margues o lutites), totes plegades de l’orogènia alpina. Està disposició afavoreix l’erosió diferenciada a les capes friables que es desgasten amb més facilitat i velocitat que les cohesionades provocant en aquest barranc que hi haja prou zones de solsides per falta de cohesió entre capes de contacte i pendents del terreny. A continuació us d’eixe una resenya del barranc amb les seves característiques : http://www.docuwiki.infobarrancos.es/doku.php?id=barrancos:huesca:os_lucas

Neus a la presa, començament del barranc.
Primer ràpel
Tercer ràpel.
Quart ràpel.
Vista del tercer i quart ràpel.

barranquisme, os lucars, pirineu aragonés, rapel, tobogan

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *